Krásné zvonečníky

22.07.2016 00:03

Platforma Zvonečník funguje nepřetržitě již 8 let. Název a logo platformy je odvozeno od v ČR silně ohroženého druhu rostliny zvonečník hlavatý (lat. Phyteuma orbiculare). Protože si tuto rostlinu vybaví relativně málo lidí, rozhodli jsme se za ní v letošním roce uspořádat výpravy.

Návštěva údolí Klíčavy na Křivoklátsku byla úspěšná až na druhý pokus (populace zdecimované divokými prasaty) a naplánovali jsme místo toho výpravu do okolí Bělé pod Bezdězem. Největší louka se zvonečníky hlavatými je tu poměrně zapadlá a našli jsme ji jen díky místním lidem, kteří se o ni starají.

Čisté prostředí s velkými zásobami vody využívají mladoboleslavské vodárny a jedině ukazuje význam ochrany přírodních zdrojů také pro samotného člověka. Našli jsme také popelivku sibiřskou - jeden z nejvzácnějších druhů na území Česka dochovaný jako relikt z preboreálu. Bohužel ještě nekvetla.

 

Při výpravě jsme se věnovali také mikroskopování rostlin či poznávání hub.

Zkouška spojení sdíleného automobilu a veřejné dopravy se ukázala poměrně komplikovaná, nicméně díky panu Hanzlíkovi jsme ještě nakonec stihli navštívit mladoboleslavské sysly.

 

 

 

Zpět