Vycházka Pardubice a Evropský strom roku

23.02.2017 12:29

V neděli 19. února 2017 jsme KVV ČSSD Pardubice a platforma Zvonečník uspořádali zimní vycházku na Bajkal. Ukázali jsme si úskalí prosklených zastávek vedle stromů atraktivních pro ptáky a možnosti ochrany ptáků proti střetům se skly i s mostními konstrukcemi nad řekou. Řadu ptáků jsme cestou také pozorovali, včetně například mlynaříků dlouhoocasých, slípek zelenonohých či lžičáka pestrého.

Narazili jsme ale také na problém zamýšlené developerské zástavby Lonkovky. Účastníci akce doporučují využití místního přírodního prostředí k umístění dřevních konstrukcí pro rozšíření pohybových aktivit tisíců lidí z okolních sídlišť na čerstvém vzduchu a nikoli zástavbu.

Jedním z cílů bylo také pozorování nutrií, kterých jsme viděli v rekonstruovaném bývalém rameni Labe hned několik a nedoporučujeme jejich krmení coby nepůvodních druhů narušujících břehy vodních toků. Naopak jsme přikrmili vodní ptactvo na Bajkalu ovesnými vločkami a vařenými bramborami.

Akci jsme zakončili v restauraci debatou o ekologických prioritách pro ČR. Doplňujeme ještě výzvou krajského radního Václava Kroutila k hlasování pro dva z evropských stromů v anketě Evropský strom roku. Horkým kandidátem je Lípa na Lipce.

Z akce vzniklo také krátké video a další fotografie najdete na Facebooku.

 

Jiří Jakl

Zpět