Do zátopové oblasti Pěčín

17.03.2017 09:28

15. dubna 2017 proběhne exkurze VČ pobočky ČBS do zátopové oblasti Pěčín. Provede nás RNDr. Josef P. Halda, PhD. z MGOH v Rychnově nad Kněžnou. Sraz Popelov, u silničního mostu přes Zdobnici (N50°11'23,17" E016°23'58,33", mapa ) v 10 hodin. Pokud nabízíte či poptáváte odvoz autem, využijte prosím formulář níže.

Vypravíme se do nejcennějších částí CHKO Orlické hory, kde by teoreticky za 20 let mohla stát kontroverzní přehrada za 11 miliard. Prověření její realizace navrhnul ministr zemědělství Marian Jurečka a vláda v roce 2016 její realizaci předběžně schválila. Stavba ale naráží na zásadní nesouhlas dotčených obyvatel, na ochranu přírody a postrádá také opodstatnění.

Pro stabilitu východočeské vodárenské soustavy mají větší efekt řešení především opravy vodovodních potrubí, ale také spojení regionálních soustav vodovodů a místo pitné využívání užitkové vody pro užitkové účely. Spotřeba vody v domácnostech v posledních desetiletích výrazně klesla, bylo ji možné získávat také jinými způsoby a nemusí mizet mimo potrubí. S největší pravděpodobností stavba přehrady realizována nebude (pro nutnost vyvlastnění místních občanů, miliardové náklady a složité výkupy pozemků pro dlouhé potrubí) a rádi bychom připomenuli věcné argumenty proti její stavbě.

Odkazy:

Plánovaná přehrada v Orlických horách je nanic, kritizují vodohospodáři (iDNES, 2016)

Stabilita východočeské vodárenské soustavy (Příroda Náchodska, 2016)

Proti přehradě Pěčín na Rychnovsku místní protestují. Jinde mají nové přehrady zastání (ČT24, 2016)

Stavba přehrady v Orlických horách je na spadnutí, uspíšilo ji sucho (iDNES, 2016)

Nádrž nechceme! Uslyší náš hlas vláda? (Deník, 2017)

Plán činnosti VČP ČBS

Zpět

Přihlášení na akci

Vyplňte prosím níže uvedené údaje: