Jarní výpravy Zvonečníku 2018

24.03.2018 00:32

Také v letošním roce připravujeme řadu jarních výprav do různých regionů. Akce jsou veřejné, neváhejte se přidat! Přinášíme základní přehled:

21. dubna brigáda Na Plachtě Hradec Králové

Podpora akce východočeských organizací

Tradiční akce na pomoc přírodní památce Na Plachtě. Úklid odpadků, odklízení větví, hrabání trávy, výklady odborníků, seznámení s divokými kopytníky. Sraz 9:00 na hrázi rybníka Plachta.

MHD z centra trolejbusy 1 či 2 na zastávku Na Plachtě.

 

28. dubna výjezd Křivoklátsko

Křivoklátsko může být národním parkem středoevropského listnatého lesa. Navštívíme romantický kraj Oty Pavla s Berounkou, zajímavými geologickými útvary, jezírky, vodopády a vyhlídkami. Otázky k vývoji lesních porostů, rozšíření národních parků a CHKO v Česku. Různé variace tras.

Zajištěný autobus zdarma (příspěvek dobrovolný, nutná registrace). Odjezd 9:00 Praha - na magistrále směr Brno u Hlavního nádraží, návrat tamtéž cca 17. hod. 

 

12. května Den Země Divoká Šárka

Tradiční akce Mladých sociálních demokratů se zapojením dalších organizací. Na naše stanoviště narazíte na hlavní trase od Džbánu po koupaliště v Divoké Šárce. V letošním roce po 11. a 15. hod. navštívíme též bývalý protiletecký kryt s netopýry. www.divosarka.cz

 

19. května Říp

Návštěva památné hory.

Odjezd 9:36 hod. z Praha Masarykovo nádraží (Os 6908), přestup Vraňany na vlak směr Bříza, příjezd Ctiněves 10:51 (sraz před zastávkou 10:55). Trasa na Říp 2,5 km. Návrat vlakem ze Ctiněvse 16:56, nebo z Roudnice n.L. 14:49, 16:13. 

 

26. května soutok Vltavy a Berounky

Seznámení s využitelným vodním zdrojem kvalitní podzemní vody pro až 100 tisíc obyvatel ohroženým připravovanou těžbou štěrku, přístavištěm lodní dopravy a zaplavením lagunami. Navštívíme též přírodní památku Krňák s mrtvým ramenem Berounky a procházkou podél Berounky dorazíme do Radotína (vlaková zastávka). Trasa 5 km.

Sraz bus zastávka Zbraslavské náměstí 14:15. 

 

2. června kopytníci Milovice

Návštěva rezervace s divokými koníky a pratury v prostorách bývalého vojenského cvičiště. Navštívíme pláně i vyhlídky.

Sraz 10:15 před nádražím Milovice. Využít lze vlak s odjezdem z Praha - Masarykovo nádraží 9:21, případně u nádraží je dostupné parkoviště pro automobily. 

Zpět