Novela mysliveckého zákona

23.07.2016 09:49

Ministerstvo zemědělství s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) představilo novelu mysliveckého zákona. Pozornost médií se vzhledem ke kampani Strany zelených vztahuje především na omezování vstupu do lesa. 

Omezení vstupu nemyslivecké veřejnosti do lesa jsou v době pořádání honů nezbytná z důvodů zajištění bezpečnosti pohybu osob v lese a tato možnost existuje již nyní. Zákaz se dnes ale vyhlašuje ve správním řízení, tedy kdy má kdokoli možnost se ve lhůtách odvolávat a vznášet námitky. Novela ale přichází se změnou, kdy se ze zákazu najednou stává opatření obecné povahy se zvlášť vysokou společenskou důležitostí. Tedy bez režimu správního řízení, ale uživatel by jen zažádal, úředník by vydal rozhodnutí a vyvěsil ho na úřední desku.

Se sdružením Zvonečníku podporujeme možnost jen krátkodobých zákazů vstupů do lesa v době honů, tak aby šlo skutečně jen o dny honů. Informace o zákazu vstupu do lesa by měly být pro návštěvníky dostupné nikoli jen na úřední desce, ale především u vstupů do lesa. Uvítali bychom větší diskusi zejména k řešení poškozování ekosystémů při přemnožení některých druhů zvěře (černá zvěř, ale i spárkatá - ve snížení stavů mají právě myslivci zásadní roli) a řešení problému drastického úbytku drobné zvěře (která je v podstatě ukazatelem stavu kvality životního prostředí). Rozhodně ne všechno v novele je zákonitě špatně a podle zkratek "jak myslivec pískne, v zájmu mysliveckého lidu atd.".

Odkazy:

Myslivci budou muset nosit reflexní prvky a zasílat veterináři ocásky divokých prasat (Aktuálně.cz)

Kampaň SZ "Bez peněz do lesa nelez!"

Myslivecký zákon se odkládá, petici proti němu podepsalo 40 tisíc lidí (ASZ)

 

Zpět