Výprava za zvonečníky

28.05.2016 13:43

V sobotu 4. června 2016 uspořádáme výpravu za zvonečníky hlavatými do okolí Bělé pod Bezdězem. Pokud o akci máte zájem, využijte prosím formulář níže.

 

Podle zájmu k dopravě využijeme buď sdílené automobily, nebo vlak (odjezd z Prahy 9:24). Sraz před nádražím v Bělé pod Bezdězem v 11:00. Dotazy a kontakt na zvonecnik@seznam.cz nebo mob. 776 877 565.

Navštívíme louky kolem Bělé a Rokytky mezi Bělou pod Bezdězem a Malou Bělou. A také NPP Klokočka, NPP Řečkov a PP Valcha.

Někteří lidé kroutí hlavou nad jménem zvonečník. Zvonečník hlavatý je velice pěkná květina z čeledi zvonkovitých s modrými květenstvími. U nás silně ohrožený druh s ostrůvkovitým areálem rozšíření. Je zde za hranicí svého souvislého západního areálu rozšíření, která končí v Německu, a zároveň za hranicí souvislého severního areálu rozšíření, která končí v Rakousku. Má několik poddruhů. Když vezmeme Phyteuma orbiculare subsp. orbiculare L., jeho celkové rozšíření udává Slavík (2000) v nižších polohách střední Evropy. Na Slovensku zcela chybí. Zmizel ale také na řadě lokalit, kde rostl ještě koncem minulého tisíciletí. Mohou za to meliorace, ale také zarůstání stanovišť vysokostébelnými druhy trav, bylinami a nálety dřevin. Nebo vyrývání přemnoženými divokými prasaty.

Pokud druh zmizí z lokality, tak s ním pravděpodobně zmizí i další druhy, které se s ním vyskytují pohromadě. Nejde tedy jen o zmizení druhu, ale i o vymizení druhů ostatních, které jsou vázané na stejné biotopy. Často diskutované pojetí druhové ochrany v ochraně přírody se zde prolíná s celkovou ochranou stanoviště.

Přemnožená divoká prasata dokáží louky se zvonečníky mořit dokonale (Lánsko).

 

Zpět

Přihlášení na akci

Vyplňte prosím níže uvedené údaje: