Z návštěvy Bečovské botanické zahrady

17.06.2019 19:58

Botanická zahrada v Bečově nad Teplou v Karlovarském kraji patří mezi ty méně známé botanické zahrady v Česku. Zahradu jsme navštívili 15. června 2019 a byla zde skvělá příležitost pohovořit přímo se správcem botanické zahrady Ing. Jiřím Šindelářem. Zahrada řeší složitou finanční situaci, kdy výnos vstupného zdaleka nepokrývá náklady na údržbu zahrady a dalších přispěvovatelů je málo. I když jsou v zahradě koupací příležitosti pro občany Bečova a ve městě je vedle zámku s hradem další turistická atrakce, samo město vzhledem ke své velikosti a poloze řeší problémy vůbec se zachováním zdravotní péče, pošty atd. a na zahradu v rozpočtu peníze nezbývají.

Protože o zahradu pečuje organizace Českého svazu ochránců přírody, jsou v ní k vidění atrakce v podobě ptačníku, ještěrkoviště, broukoviště, živé střechy a ferraty k lišejníkům. Z dob zahradníka Jana Kodýtka zde roste řada cenných dřevin a ve 30. letech 20. stol. byla zahrada dokonce srovnávána se zahradou v Průhonicích (především pro rozsáhlou kolekci skalniček a trvalek).

Velmi děkujeme za provedení RNDr. Danuši Považanové ze zdravotnické školy v Karlových Varech, která nám přiblížila farmaceuticky významné rostliny rostoucí v zahradě a pořádá zde také další akce. Návštěvu dále zpestřilo mikroskopování s RNDr. Jiřím Jaklem pomocí kukátkových mikroskopů používaných Zvonečníkem již řadu let a díky spolupráci s učiteli získávající stále větší popularitu.

 

Video s Jiřím Šindelářem z naší návštěvy (Youtube)

 

léčivé rostliny s Danuší Považanovou a mikroskopování s Jiřím Jaklem

hlavní předválečný zahradník Jan Kodýtek a současný správce Jiří Šindelář

ferrata za lišejníky a ptačník

broukoviště a ještěrkoviště

živá střecha a pohled na kvetoucí zvonečníky klasnaté s lupinou a orlíčkem

příležitost ke koupání a závěrečný pozdrav

 

 

 

 

 

 

Zpět